Bakir Izetbegović u Zvorniku: “Želimo biti s našim narodom, za povratnike uskoro dodatnih 20 do 30 miliona KM”

Delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) predvođena predsjednikom ove stranke Bakirom Izetbegovićem posjetila je danas Zvornik gdje su razgovarali sa povratnicima.

Kako je kazao nakon sastanaka Izetbegović, posjeta je organizirana kako bi se razgovaralo o potrebama povratnika na tom području te će danas biti organizirana posjeta i Janji, a u narednim danima i drugim mjestima u bh. entitetu Republika Srpska.

“Želimo biti s našim narodom i vidjeti koliko realno ima problema. U Zvorniku nije bilo incidenata prema povratnicima, ali u Janji jeste te ćemo ponuditi sve što im je potrebno i pokušati smiriti situaciju. Ne trebaju nam incidenti”, dodao je.

Namjera je sagledati njihove potrebe osim sigurnosti jer je najvažnije, kaže predsjednik SDA, osigurati im posao i egzistenciju, a postoje i još neka pitanja o kojima se razgovaralo, a tiču se zdravstva i obrazovanja.

Najavio je da bi uskoro trebao biti usvojen zakon u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta kojim će se obavezati da se 1,5 do dva posto svake godine u buduća dva mandata izdvaja upravo za podršku povratnicima.

“To će biti novih 20 do 30 miliona KM za podršku povratnicima”, pojasnio je Izetbegović.

Delegacija je danas posjetila i Janju gdje je obišla firmu Reppu Entreprenad.