Sarajevski profesor Senadin Lavić “spustio” hrvatskog šefa diplomatije Grlića Radmana: “To je vrlo drsko uplitanje u unutrašnje stvari države!”

Nakon riječi ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana, oglasio se i profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić.

-Nedopustivo je da g. Grlić Radman iz Hrvatske docira kako se u Bosni mora napraviti reforma Izbornog zakona i kako je tzv. “legitimno predstavljanje” osnov te reforme. To je vrlo drsko uplitanje u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine. I nedopustivo, poručio je profesor Lavić na Twitteru.

Podsjetimo, Grlić Radman je na konferenciji ponovio stav hrvatske vanjske politike o promjeni Izbornog zakona u BiH prije izbora 2022. godine.

“BiH se nalazi na raskrižju. Dogovor o izmjenama izbornog zakona i ograničenim ustavnim promjenama poboljšao bi političku atmosferu u zemlji i zamijenio postojeće nepovjerenje među ključnim političkim strankama s ciljem postizanja stabilnije i prosperitetnije BiH”, kazao je.

“Izostanak dogovora gurnuo bi Bosnu još dublje u političku krizu s pogubnim posljedicama”, istaknuo je, ponovivši da se Hrvatska zalaže za BiH ustrojenu po načelu tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jedna država.